Monday, September 28, 2009

Öğrenme Bozukluğu Olan Öğrencilere AB Destekli Yardım

Elazığ Öğretmenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Elöyder), Öğrenme Bozukluğu Olan Öğrencilere Yönelik Çalışma Başlattı.

ELÖYDER Başkanı Mustafa Gençaban, yaptığı açıklamada, eğitimin sadece Milli Eğitim Müdürlüğü'nden beklenmemesi gerektiğini belirterek, sivil toplum kuruluşlarının da eğitime katkı sağlaması gerektiğini kaydetti.

Gençaban, öğrenme bozukluğu olan öğrencilerin keşfedilmemiş zeki öğrenciler olduğunu ifade etti. Gençaban, "Bu öğrencilerin zekâlarında herhangi bir problemde yoktur.

Türkiye'de öğrenme bozukluğu olan öğrenci sayısı oldukça fazla. Biz de bu konuyu göz önünde bulundurarak AB projesi hazırladık. Projemiz kabul gördü. Problemi olan öğrencileri bulup proje kapsamında verilecek 8 bin 100 Euro ile bu öğrencilere yardım etmeye çalışacağız. İlk etapta 10 pilot okulda 6 ay boyunca sürecek bir çalışma başlatacağız." dedi.

(Cihan Haber Ajansı) 29.08.2009

Thursday, September 3, 2009

KOLAY ÇARPMA TEKNİĞİ


Dişleksik çocuklar genellikle çarpma işleminde zorluk yaşarlar.Yukarıda kullanabilecekleri basit bir teknik görülmektedir.

Öncelikle parmaklarınızın iç kısmına alışmak için 6- 7- 8 – 9 ve 10 rakamlarını sırayla küçük parmaktan başlayarak yazın.

Çarpmak istediğiniz sayıların yer aldığı parmaklarınızı birleştiriniz.

Örnek 7 x 7

7 x 7 için üstünde 7 yazan parmaklarımızı birleştiriyoruz.

Birleştirdiğimiz parmakların üstünde kalan parmakların sayılarını birbiri ile çarpın. Bu sayı birler basamağını verir. 3x3=9

Daha sonra birleştirdiğimiz parmakları ve altındaki parmaklarımızı sayıyoruz. Bu sayı onlar basamağını verir. 4

Birler basamağındaki sayı 3x3= 9
Onlar basamağındaki sayı 4
Sonuç 7x7= 49

veya alttaki parmakların her birini 10 kabul edip toplayın ,sonrada yukardaki çarpmanın sonucunu ekleyin.Yukarıdaki grafikte anlatıldığı gibi.

Başka Örnek

6x6 nin sonucunu bulmak için :
Öncelikle üzerinde 6 yazan parmaklarınız birleştirin.

Üstünde kalan parmak adetlerini birbiri ile çarpın. Bu sayı birler basamağını oluşturur – 4x4 = 16

Altta kalan parmaklarınınız olmadığı için sadece birleştirdiklerinizi sayın. Bu sayı onlar basamağını oluşturur.

Bu örnekte birler basamağında oluşan rakam iki basamaklıdır. Bu yüzden bu sayının birler basamağındaki rakam birler basamağına yazılır. Onlar basamağındaki rakam ise onlar basamağına eklenir.

Birler Basamak 4x4 = 16 ( 1 onluk 6 birlik )
Onlar basamak 2 ( 2 onluk )
Sonuç = 3 onluk 6 birlik

veya alttaki parmakların her birini 10 kabul edip toplayın ,sonrada yukardaki çarpmanın sonucunu ekleyin.Yukarıdaki grafikte anlatıldığı gibi.

Sinan Beye resim için teşekkürler.