Sunday, December 12, 2010

ÇALIŞMA BECERİLERİ




Disleksi blogu açtığımız ilk yıl, yaptığımız araştırmalar sonucu yayınladığımız tüm araştırmaları Türkçe'ye çevirmek zorundaydık. Çünkü yapılan araştımaların dosyaları hep (yabancılar tarafından yapıldığı için) yabancı dilde yayınlanıyordu.

Ne ümit verici ki yaklaşık bir senedir artık Türk uzmanların da işin içinde olduğu ortak projelerden bahsediliyor.Böylece proje dosyalarında Türkçe seçeneğini de görebiliyoruz.
Bu durum bizim Disleksi blog için yaptığımız araştırmaları kolaylaştırdığı gibi Türkiye'nin de öyle ya da böyle Disleksi sorununun çözüm yöntemleri için kafa yorduğunun kesin ve somut bir gerçeğidir.

Disleksi blogda yayınladığımız bu proje oldukça çarpıcı.Yaşam boyu süren disleksi engeliyle başa çıkma yöntemlerinin anlatıldığı bu proje, yolumuza ışık tutuyor.


Çalışma Becerileri

Daha iyi çalışma için 10 İpucu ( pdf dosya )

Download edilebilir. Elektronik kitabında, disleksi sorunu olan bireyler için ilkokul döneminden, üniversiteye hatta yetişkin eğitimine kadar etkili ve yararlı olduğu kanıtlanmış teknikler bulabilirsiniz.

Kaynak : DESSDYS AB Projesi

http://www.dessdys.eu/home-tr?Itemid=34





Tuesday, December 7, 2010

DISTINC- Hayat Boyu Öğrenme Programı



Disleksi Blog için yaptığımız araştırmalar sırasında farkettik ki bu yıl Avrupa Birliği kapsamında disleksi ile ilgili birden fazla proje üretiliyor.Bu da, gelecek yıllarda bir çok aile ve disleksi çocuğun daha rahat bir döneme gireceğinin müjdesi olabilir.

Özellikle öğretmen eğitimi, disleksi çocukların eğitimi söz konusu olduğunda çok önemli bir yerde duruyor.

Boğaziçi Üniversitesi, Yaşam Boyu (BÜYEM) Eğitim bünyesinde, MEB ile yeni bir projeye başladı (2010-2012). DISTINC Proje iki yıl sürecek.Proje içinde hizmet içi eğitim verilecek.Bu da 30 saatlik öğretmen eğitimi olacak.

Proje ekibi

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi
İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü
Portekiz'den Evora Üniversitesi
Hollanda'dan Antwerp Üniversitesi
Polonya'dan Yönetim Akademisi
İngiltere'den Noel Park İlköğretim Okulu

Projenin Hedefi;

Bu proje vasıtasıyla, öğrenme güçlüğü çeken öğrencilere eğitim veren sınıf öğretmenlerinin ulaşabileceği yeni hizmet içi eğitim programının oluşturulması,geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.

Projenin Hedef Kitlesi;

Orta düzeyde öğrenme güçlüğü çeken ve/veya davranış güçlükleri (Disleksi ve DEHB)gösteren kaynaştırma sınıfı öğrencilerine eğitim veren İlköğretim 1-5 sınıf öğretmenleri olarak belirlenmiştir.

Bu amaçla hazırlanacak program, öğretmen eğitimi olarak verilecek.Bu programın, öğretmenlerde bilgi,algı ve tutum değişikliği yaratması beklenmektedir.


Dileğimiz şu ki; bütün projeler doğru yönetilip uygulamaya geçilebilir.Yoksa kağıt üstünde kalmaktan öteye geçemeyen projeler bizim yolumuzu aydınlatamayacaklardır.



Thursday, December 2, 2010

3 ARALIK ENGELLİLER GÜNÜ


Bugün dünyada engelliler günü olarak kutlanıyor. 1981 yılından beri her yıl Aralık ayının 3'ü, bütün dünyada Engellliler Günü olarak kutlanır.

Bu günün amacı, ONLARIN NASIL ZORLUKLARLA BAŞ ETMEK ZORUNDA OLDUKLARINI HATIRLAMAK ve sorunlarına çözüm üretmek.

Disleksi GİZLİ BİR ENGEL....Ne yazık ki, ne ailelerin ne de eğitimcilerin dikkatini çekmeyen bir engel !!!

Biz engelli birini düşündüğümüzde, aklımıza ya tekerlekli sandalyede biri geliyor ya da kör.... Ama öğrenme engeli olan birini hiç düşünmüyoruz, disleksi gibi....
Belki de asıl engel, bizim kafamızın içinde......