Tuesday, February 1, 2011

Yarı yıl tatilinde ne yapalım?


Yarıyıl tatili bir çok aile için bazen sorun oluyor.Çocuklara yapılan programların yolu hep alışverişmerkezlerinden geçiyor.Özellikle disleksi çocular için AVM'ler ciddi bir problem.Disleksi çocuklar dikkat dağınıklığı ve hiperaktiviteyi birlikte yaşarlar ve bu durum da onların AVM'lerde hepten dağılmalarına, anksiyetelerinin artmasına, uzun geçen zamana rağmen doyumsuzluğa sebeb olur.

Bu sebeble hiç değilse bu tatilde AVM'lerden uzakta bir program yapmayı deneyin.

Size önereceğim bir program İstanbul Modern'de bir eğitim.Bu hafta 5 -6 Şubat'ta 4-12 yaş grubu çocuk için ücretsiz çok güzel bir program var.Özellikle disleksi çocukların hayal kurma ve imgeleme ile ilgi sorunlarına destek verecek eğlenceli bir eğitim.


Aynı zamanda öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilerden matematikle başı dertte olup(diskalkuli) matematiği sevmeyenlere de bir önerim var.Matematiği eğlenceli ve somut bir hale getiren ''Renkli Matematik Dünyası'' Rahmi Koç Müzesi'nde.

Renkli Matematik Dünyası; aynalar, göz yanılması, ses, müzik, hız ve hareketin incelenebileceği deneyleri ve yap-boz, köprü ve aynalarla eğlenceyi bir arada sunuyor. Bölümde, Mimar Sinan köprülerinin sırrı, Leonardo da Vinci'nin Haliç için tasarladığı köprünün detayları, sonsuz görüntünün, sesin yükselip alçalmasının ardındaki sebepler araştırılıyor.
Hazırlanan deney masalarında çocuklar ve aileler birarada oyunlar oynayabiliyor. Renkli ve eğlenceli cisimlere dokunmak ve deney yapmak tüm ziyaretçiler için serbest.


KİTAPLAR


Yarıyıl ile birlikte çocuklar biraz daha kitap okuyabilme zamanına sahip oldular.Sadece unutmamak gerek ki disleksi çocukların seçeceği kitaplar konusunda daha dikkatli olmalısınız.

Disleksi bir çocuk okumada ve imgelemede yaşadığı sıkıntılar dolayısıyla kitaplardan hep kaçar.

Size önereceğim ''Saftirik'' kitap dizisi oldukça eğlenceli ve aynı zamanda kolay okunabilen bir kitap.Sayfalarda oldukça az yazı ve her sayfada hikayeyi destekleyen bir resim var.Resimler disleksi çocuğun okuma sırasında imgeleme ile ilgili sorununa bir çözüm getiriyor.Böylece kitabı daha kolay anlayıp önceki bölümlerini hatırlayabiliyor.Az yazılı ve büyük puntolu olması da disleksi çocuğun kitap korkusunu azaltıyor.

Tek problem kahramanların isimlerinin yabancı olması.Eğer çocuğunuz kabul ederse isimleri Türkçe'ye çevirebilirsiniz.