Friday, April 8, 2011

ZORBALIK



Disleksi Blog'da sizleri Öğrenme Güçlükleri ile nasıl başa çıkabilirsiniz diye aydınlatmaya çalışıyoruz. Dilleksi blogun ana felsefesi küçük şeylerle büyük farklar yaratmak. Bizim naçizane görevimiz, velileri ve öğretmenleri aydınlatmak gibi görünse de asıl amacımız disleksi olan çocuklarımızın en az zararla hayatlarına devam edebilmeleri ve sağlıklı birer yetişkin olabilmeleridir. Bu yüzden bugün Disleksi Blog'da okulda zorbalık konusunu ele almak istiyorum.

Zayıf tarafları olan çocuklar, disleksi çocuklar gibi, okul içinde diğer çocuklara göre daha fazla zorbalığa maruz kalırlar.

ZORBALIK NEDİR?

Zorbalık, daha güçlü bir kişi ya da bir grup kişi tarafından daha az gücü olan bir kişiye karşı yapılan sürekliliği olan fiziksel, psikolojik, sosyal ve sözel olarak tekrarlanan saldırıdır.

Birçok çocuk okulda maruz kaldığı zorbalığı ne öğretmenlerine ne de ailelerine anlatıyor. Ailelere yine burada çok dikkatli olmalarını ve çocuklarındaki değişimleri çok iyi izlemelerini hatırlatmak gerekiyor.

Zorbalık Türkiye'de çok önemli bir problem. Bu konuda çok az araştırma yapılmıştır maalesef. Çocukları, öğretmenleri, yöneticileri ve aileleri bu konuda bilgilendirmek gerekiyor. Bazı ülkelerde zorbalıkla ilgili merkezi politikalar ve kanunlar var. Burada amaç okul içinde çocuğun başka çocuklar tarafından hırpalanmasına engel olmaktır.

Zorbalıkla karşı karşıya kalan çocuğun yaşayabileceği problemler

Depresyon

Özgüven kaybı

Zayıf notlar

İntihar eğilimi

Zorbalık gören çocuktaki olası uyarı işaretleri

Hasar görmüş, yırtılmış giysi, defter v.s. ile eve gelmek

Açıklanamayan kesik, çizik, çürük

Okula gitmekten, servise binmekten veya okul aktivitelerine katılmaktan korkmak, çekinmek

Okula ilginin azalması ya da aniden okuldaki durumunun kötüye gitmesi

Düzenli olarak baş ağrısı, karın ağrısı veya diğer fiziksel rahatsızlıklardan şikayet

Gece uyuyamamak veya kabus görmek İştah kaybı

Özgüven eksikliği

Eğer çocuğunuzun, okulda zorbalıkla karşı karşıya kaldığını düşünüyorsanız; öncelikle çocuğunuzla onu incitmeden konuşmalısınız sonra da okul yöneticileri ve öğretmenleriyle.

İngilizce yayınlanan bu sitelerden yararlanabilirsiniz

http://stopbullyingnow.hrsa.gov/

Google arama çubuğuna 'Zorbalık nedir Kocschool.net' yazarsaniz zorbalıkla ilgili bilgi alabilirsiniz.