Friday, March 27, 2009

Yabancı Özel Okullardan Engellilere Yasak Geldi ...Sonra ...!!!




Yabancı Özel Okullardan Engellilere Yasak Geldi - 23 Mart 2009 Hürriyet

Yabancı özel okullar, gerekli altyapıya sahip olmadıklarını gerekçe göstererek
, 31 Mayıs’ta yapılacak sınavlara engelli öğrenci almayacaklarını açıkladı.

Özel Yabancı Ortaöğretim Okulları Sınav Yürütme Kurulu, 31 Mayıs’ta yapılacak sınava engelli öğrencilerin alınmayacağını duyurdu. 20 Mart’ta sona eren başvuru süresinden iki gün önce yapılan açıklamada, "Okullarımızda özel eğitim alması gereken öğrenciler ile bedensel engelli öğrencilere hizmet verme olanağımız bulunmamaktadır. Bu nedenle 31 Mayıs 2009 tarihinde yapılacak olan Özel Yabancı Ortaöğretim Okullarına Giriş Sınavı sonucunda bu tür öğrencilerin kaydı yapılmayacağından, bu öğrenciler sınava dahil edilemeyecektir" denildi.

’Dava açacağız’Kurulun bu kararını son anda internet’ten öğrenen ve bu nedenle mağdur olan binlerce engelli öğrenci velisi ilk şaşkınlığı üzerinden attıktan sonra yasal yollara başvurmaya başladı. Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite ve Özel Öğrenme Güçlüğü Derneği Başkanı Nezih Çıngır, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"MEB Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nde, Özürlüler Kanunu’nda ve Anayasa’nın 42’nci maddesinde de bireylerin her ne sebeple olursa olsun eğitim haklarının engellenemeyeceği belirtiliyor. Hakkımızı dava açarak arayacağız. Sınavı iptal ettireceğiz. Sınav başvuru kılavuzunda da özürlü öğrencilerin sınava katılabileceği belirtilmişken, sadece Sınav Yürütme Kurulu kararı ile değiştirilmesi hukuka aykırıdır."

Bunalıma girmesinler’

Sınav Yürütme Kurulu Başkanı Tülin Büyükalkan ise yasak kararını savunurken, "Engelli çocuklar bunalıma girmesin diye böyle bir karar aldık" dedi. Büyükalkan, şöyle konuştu: "Engelli çocuklar zarar görmesin diye böyle bir karar aldık. Engelliler için devlet okulları daha çok imkán taşıyor. Devlet okuluna giden bir engelli orada yapamazsa başka bir okula gidebilir. Ama bizim programlarımız değişik olduğu için bizden giden öğrenci gittiği okula zor adapte olur. Okullarımızda özel muameleye ihtiyaç duyan öğrencilere eğitim verecek tesis yok. Bu da o çocuklara zarar olur."

Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Rüstem Eyüboğlu, yabancı özel okulların böyle bir karar almasını garip karşıladığını belirterek şunları söyledi: "Biz 15 sene boyunca bu sınavları yaptık. Ama hiç böyle bir yasağa başvurmadık. Tam tersine, engelli çocuklarımıza ayrıcalık tanıdık ve özel muamele gösterdik. Anlaşılır gibi değil."

KAYNAK : 23 Mart 2009 Hürriyet

SONRA !!!!!!!

Engellilerin Engeli Kalktı - 24 MART 2009 Hürriyet- (Kaynak)

Engelli öğrencilerin, Özel Yabancı Okullar Sınavı'na girmesini yasaklayan sınav yürütme kurulu, haberin Hürrİyet'te yer almasının ardından geri adım attı. Milli Eğitim Bakanlığı'na başvuran kurul, engellilerin sınava girmesini yasaklayan duyurularının ve başvuru kılavuzunun bakanlığın internet sitesinden kaldınlmasım istedi ve duyuru siteden kaldırıldı. Başvuru süresi de 31 Mart'a kadar uzatıldı.

Monday, March 23, 2009

TELEVİZYON VE ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ


Televizyon Ve Bilgisayar


Amerikan Pediatri Akademisi ailelere ,2 yaşından küçük çocukları tamamen televizyondan uzak tutmalarını daha büyük çocuklara ise günde en fazla 1 saat televizyon izleme(veya bilgisayar oynamalarına) izni vermelerini, tavsiye ediyor.
Çok fazla tv ve bilgisayarın ,çocukların beyin gelişimlerini negatif yönde etkilediği bilinmektedir.

Araştırmalar,dikkat eksikliği ve televizyon arasında anlamlı bir bağlantı olduğunu gösterir.

Çok fazla tv ve bilgisayar,özellikle disleksi veya öğrenme güçlüğü çeken çocuklarda negatif etkilere sebeb olmaktadır.
Ailelerin bu konuda duyarlı olmaları ve çocuklarının tv-bilgisayar karşısında geçirdikleri süreyi kontrol altında tutmaları çok önemlidir.
Aynı zamanda anne ve babaların da(aile ile yaşayan büyüklerin de) bu konuda iyi bir model olması gerekmektedir.


TV ile ilgili birkaç not;

Çocuğunuzun televizyon karşısında ders yapmasına izin vermeyin.


Çocuğunuzun odasına tv-bilgisayar koymayın.Böyle bir durumda çocuğunuzu denetlemeniz iyice zorlaşacak ve onun kaç saat ve netür siteleri veya filmleri izlediğini kontrol edemiyeceksiniz.

Çocuğunuz ile anlaşarak bir program hazırlayın ve ona sadık kalın.

Çocuğunuzu tv veya bilgisayardan uzaklaştırmak istediğinizde, onu kapatması için uyarmak yerine ona birlikte yapabileceğiniz bir alternatif sunun.

Saturday, March 21, 2009

OYUN:HAYDİ ATLA!!




Haydi atla!!-Eğitici oyun


Çocuklar öğrenme sürecinde, klasik öğrenme tekniklerine karşı direnç gösterebilirler.

Özellikle özel öğrenme güçlüğü çeken çocuklar öğrenme sürecinde; dokunma,görme ve duyma duyu organlarını birlikte kullandıklarında daha kolay ve kalıcı bir öğrenme gösteriyorlar.


İşte size çocuğunuzla oynayacağınız eğlenceli bir oyun:

Çocuğunuzun öğrenmesini istediğiniz hece veya kelimeleri birer kartona yazın ,aynısından birtane daha hazırlayın.

Hazırladığınız destelerden birini aralarnda mesafe bırakarak yazılı kısımları açık olarak yere yayın.Öbür desteyi de yazılı kısımları kapalı olarak yayın.

Kapalı kartonlardan birini çevirin ve çocuğunuzun okumasını isteyin(okumada güçlük çekiyorsa siz okuyun)ve diğer destede(yazılı kısmı açık olan) aynı kelime veya hecenin üstüne atlayıp tekrar okumasını isteyin

Bütün kartların üstüne atlayana kadar oyuna devam edin.


Bu oyunu çocuğunuzun öğrenmesini istediğiniz başka konular için de kullanabilirsiniz.
Örneğin;
Çarpım tablosu için
Kartonlardan birine 4x3 diğerine 12 yazın

Eş anlamlı kelimeler için
Kartonlardan birine mektep diğerine okul yazın

Saati öğrenmek için
Kartonlardan birine 14.00 diğerine öğlen 2 yazın

Monday, March 9, 2009

SALLY GARDNER-DİSLEKTİK YAZAR


Sally Gardner,gerçek adı Sarah olan dislektik bir yazar.Küçük yaşta adını telafuz etmekte güçlük çektiği için daha kolay söyleyebildiği Sally'yi tercih etmiş!!14 yaşına kadar okuma-yazma öğrenemediği için birçok okuldan kovulmasına rağmen çok başarılı bir kostüm tasarımcısı olarak mezun oldu.İlk çocuğunu doğurduktan sonra, önce çocuk kitaplarını resimlemeye ardından da yazmaya başladı.Sally Gardner ,2005 yılı Nestle Çocuk Kitapları Gold Award ödülüne" I Coriander" (Kişniş) adlı kitabıyla layık görüldü.
Disleksi, Sally Gardner'ın başarılı bir yazar olmasına engel olamadı.Bu da , disleksinin akademik başarıyı engellemesine rağmen sosyal başarıları engelleyemediğinin en güzel kanıtıdır.
Doğan Yayıncılık tarafından bir kaç kitabı Türkçe'ye çevrilmiş olan Sally Gardner'ın kitabı özellikle disleksi çocuklar için okunması kolay bir kitap.
Sally Gardner ile ödüllü kitabı hakkındaki röportajı dinlemek için(İngilizce) ;

Monday, March 2, 2009

EĞİTİCİ PROGRAMLAR








Bilgisayar programları,çocukların öğrenmesine görsel ve işitsel destek vererek öğrenmeyi hızlandırırken eğlenceli bir hale de getiriyor. Özellikle öğrenme güçlüğü yaşayan dislektik çocuklar için interaktif oyunlar içeren bu programlar öğrenimi desteklemektedir.


Yalnız lütfen ,bu programları kullanırken çocuklarınıza rehberlik edip onlarla birlikte çalışın.
Özellikle disleksi problemi yaşayan çocuklar bu çalışmalarda yalnız bırakılmamalıdır.

Size okuma,yazma ve matematik çalışmalarınızda destek olacak birkaç program:

MİNE'NİN MATEMATİK EVİ-Logomotif
3-7 yaş grubunu içeren 7 faklı aktivite ile sayılar,şekiller,örüntüler,toplama,çıkarmayı öğreten bir program.Oldukça eğlenceli aktivitelerle eğiten bu proram birkaç ödülde almıştır.

AKILLI ÇOCUKLAR-Logomotif
Akıllı çocuklar 1,3-7 yaş
NB Akıllı çocuklar 2-3,daha büyük yaş grupları için.

OKUMAYI ÇOK SEVİYORUM-Logomotif
Sadece okumaya yönelik bir program.Hikayeler ve oyunlarla okumayı eğlenceli hale getiriyor.

BİLBUL 4 İŞLEM-KARA KORSAN'ın HAZİNESİ-Logomotif
Toplama,çıkarma,çarpma,bölme ile ilgili sorulara doğru cevap verdiğinizde hazinenin bir parçasına sahip oluyorsunuz!!

ALFABE-Eurosoft
3-7 yaş grubu.Türkçe ve İngilizce'deki harfleri ve seslerini tanıtıyor.

EL YAZISI - Konuşan Harfler - Eurosoft

Daha fazla bilgi için:

http://www.eurosoft.com.tr/

http://www.logomotif.com.tr/

Sunday, March 1, 2009

ÇARPMA OYUNU


İSKAMBİL KARTLARIYLA OYNANAN ÇARPMA OYUNU


Öğrenme güçlüğü çeken çocuklar çarpım tablosunu öğrenmekte güçlük çekebilirler.Çarpım tablosunu daha hızlı öğrenme tekniklerinden biri de oyundur.İşte size iskambil kartlarını kullanarak oynayabileceğiniz bir oyun;


Kral ve Kraliçe'yi iskambil destesinden ayırın.


Her bir Vale'nin üstüne 11,As'ın üstüne 12 yazın.

Kartları karıştırıp tersini çevirin.


Üstten ilk ikisini çevirip açın ve ortaya koyun.


Çarpımın sonucunu doğru olarak söyleyen kişi yerdeki kartları alır.(örn.3 ve 6'yı açtıysanız 18 diyen kazanır.)


Deste bitiğinde oyun biter ve en çok kartı olan kazanır.


Çocuğunuzun yaptığı yanlışlar yerine bildiklerine odaklanın!!