Friday, March 27, 2009

Yabancı Özel Okullardan Engellilere Yasak Geldi ...Sonra ...!!!




Yabancı Özel Okullardan Engellilere Yasak Geldi - 23 Mart 2009 Hürriyet

Yabancı özel okullar, gerekli altyapıya sahip olmadıklarını gerekçe göstererek
, 31 Mayıs’ta yapılacak sınavlara engelli öğrenci almayacaklarını açıkladı.

Özel Yabancı Ortaöğretim Okulları Sınav Yürütme Kurulu, 31 Mayıs’ta yapılacak sınava engelli öğrencilerin alınmayacağını duyurdu. 20 Mart’ta sona eren başvuru süresinden iki gün önce yapılan açıklamada, "Okullarımızda özel eğitim alması gereken öğrenciler ile bedensel engelli öğrencilere hizmet verme olanağımız bulunmamaktadır. Bu nedenle 31 Mayıs 2009 tarihinde yapılacak olan Özel Yabancı Ortaöğretim Okullarına Giriş Sınavı sonucunda bu tür öğrencilerin kaydı yapılmayacağından, bu öğrenciler sınava dahil edilemeyecektir" denildi.

’Dava açacağız’Kurulun bu kararını son anda internet’ten öğrenen ve bu nedenle mağdur olan binlerce engelli öğrenci velisi ilk şaşkınlığı üzerinden attıktan sonra yasal yollara başvurmaya başladı. Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite ve Özel Öğrenme Güçlüğü Derneği Başkanı Nezih Çıngır, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"MEB Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nde, Özürlüler Kanunu’nda ve Anayasa’nın 42’nci maddesinde de bireylerin her ne sebeple olursa olsun eğitim haklarının engellenemeyeceği belirtiliyor. Hakkımızı dava açarak arayacağız. Sınavı iptal ettireceğiz. Sınav başvuru kılavuzunda da özürlü öğrencilerin sınava katılabileceği belirtilmişken, sadece Sınav Yürütme Kurulu kararı ile değiştirilmesi hukuka aykırıdır."

Bunalıma girmesinler’

Sınav Yürütme Kurulu Başkanı Tülin Büyükalkan ise yasak kararını savunurken, "Engelli çocuklar bunalıma girmesin diye böyle bir karar aldık" dedi. Büyükalkan, şöyle konuştu: "Engelli çocuklar zarar görmesin diye böyle bir karar aldık. Engelliler için devlet okulları daha çok imkán taşıyor. Devlet okuluna giden bir engelli orada yapamazsa başka bir okula gidebilir. Ama bizim programlarımız değişik olduğu için bizden giden öğrenci gittiği okula zor adapte olur. Okullarımızda özel muameleye ihtiyaç duyan öğrencilere eğitim verecek tesis yok. Bu da o çocuklara zarar olur."

Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Rüstem Eyüboğlu, yabancı özel okulların böyle bir karar almasını garip karşıladığını belirterek şunları söyledi: "Biz 15 sene boyunca bu sınavları yaptık. Ama hiç böyle bir yasağa başvurmadık. Tam tersine, engelli çocuklarımıza ayrıcalık tanıdık ve özel muamele gösterdik. Anlaşılır gibi değil."

KAYNAK : 23 Mart 2009 Hürriyet

SONRA !!!!!!!

Engellilerin Engeli Kalktı - 24 MART 2009 Hürriyet- (Kaynak)

Engelli öğrencilerin, Özel Yabancı Okullar Sınavı'na girmesini yasaklayan sınav yürütme kurulu, haberin Hürrİyet'te yer almasının ardından geri adım attı. Milli Eğitim Bakanlığı'na başvuran kurul, engellilerin sınava girmesini yasaklayan duyurularının ve başvuru kılavuzunun bakanlığın internet sitesinden kaldınlmasım istedi ve duyuru siteden kaldırıldı. Başvuru süresi de 31 Mart'a kadar uzatıldı.

No comments: