Monday, January 18, 2010

DİSLEKSİ GENETİK VE AİLESEL OLABİLİR


Disleksi genellikle aileden geçen genetik bir durumdur. Dislektik bir çocuğun ailesinden birinin de aynı problemlerle karşılaşmış olma olasılığı oldukça yüksektir. Fakat birçok ebeveyn kendilerinin de bir dislektik olduğunu çocuklarının aynı problemi yaşamaya başlamasıyla fark eder.

Disleksi olan bir ebeveyn çocuğuyla daha iyi empati kurabilir ve onun okul problemlerini çözme konusunda ona daha kolay rehberlik edebilir.

Ne yazık ki bazen, çocuğunun yaşadığı bu durum disleksi olan ebeveynin unutmak istediği geçmiş kötü günleri geri çağırabilir.Daha önceki makalemizde bahsettiğimiz, kendisi ve iki çocuğu disleksi olan Ersin Öztoycan veya ünlü çocuk kitapları yazarı Sally Gardner gibi…..

Eğer kendinizin de bir dislektik olduğunu düşünüyorsanız yetişkinler için olan Disleksi Tarama Testini yapabilirsiniz.

Bu test, her ne kadar Disleksi Enstitüsü’nde geliştirilmiş olsa da testi yeniden düzenleyen Dr Michael Vinegrad’ın adıyla anılmaktadır. Test “Evet” veya “Hayır” şeklinde cevaplandırılacak 20 sorudan oluşmaktadır. Bu test Türkçe’ye çevrilmiştir.

Yüksek öğretim kurumlarının Vinegrad Testi dışında yararlanabileceği bu denli ekonomik ve etkin bir başka test yoktur.

http://www.tr.ettad.eu/screening-for-dyslexic-adults

Bir başka tarama testi de Ian Smythe and John Everatt’e ait. Daha fazla bilgi için British Dyslexia Association ( BDA ) sitesinden yararlanabilirsiniz. Bu testi yapabilmeniz için İngilizce bilmeniz gerekmektedir.

http://www.bdadyslexia.org.uk/files/Adult%20Checklist.pdf

Eğer testin sonunda disleksi olduğunuz çıkıyorsa resmi bir test için bir psikoloğa başvurabilirsiniz.






No comments: