Saturday, January 24, 2009

İKİ KAYA ARASINDA SIKIŞMAK


Disleksik çocukları olan aileler, çocukları okula gitmeye başladığında oldukça zor bir durumda kalırlar.


Çocuklarımız için en iyisini yapmak istiyoruz.Onlara özel ders aldırıyoruz,onlarla ders yapıyoruz vs.Ancak bu durum çocuk için oldukça zordur çünkü evde ekstra çalışma yapmak istemez.

Onları ödevlerini yapmaya zorlamak veya gitmek istemedikleri halde okula göndermek,oldukça stresli,münakaşalı ve öfke nöbetleriyle dolu bir ortam yaratır.Bu durum ,çoğunlukla çocuğunuzla aranızda olumsuz bir etkiye sebep olur.


Çocuğun evde zorluk çıkarmasının sebebi;okulu çok stresli bir yer olarak görmesi,ödevlerini devamlı olarak bitirmek zorunda hissetmesi,okumayla mücadele etmesi ve yaptıklarının yeterince iyi olmadığının söylenmesi sonucu yaşadığı ,duygusal mücadeledir.


Kendilerini arkadaşlarıyla kıyasladıklarında, kendi limitlerinin son derece farkındadırlar.Duygularını okulda kontrol altında tutup, sinirlerini ve isyanlarını evde çıkarırlar.

En son istedikleri şey,eve geldikten sonra da dersin devam etmesidir.


Evde çocuğunuza ekstra okuma veya çalışma yaptırmazsanız bu sefer de okul tarafından,ilgisiz bir ebeveyn olarak görülüyorsunuz.

Şayet,gidip okuldan yardım vs. istediğinizde de zorlayıcı ebeveyn olarak görülüyorsunuz.


Kabul edin ki,ne yaparsanız yapın herkesi memnun edemeyeceksiniz.Zor olsa da pes etmeyin ve sizi çiğnemelerine izin vermeyin.Ona,evin günün sıkıntılarından kaçması için bir sığınak olmasını ,sağlayın.


Bir önemli şey de;çocuğun kendi güvenini yükseltmektir.Onu,iyi olduğu şeyleri yapması için(spor,resim vs)teşvik edin.

İlerleme konu olduğunda,hiç çabuk çözüm yoktur.İlerleme çok yavaş olabilir,bir sene ,bir kaç ay.....

Ben, bazı talebelerimin bir müddet düzlükte kalıp aniden büyük bir adım attığını görüyorum,bu nedenle hiçbir zaman ümitsizliğe kapılmayın.

Ancak,eğer hiçbir gelişme görülmüyorsa herkes verilen desteğin doğru olup olmadığını incelemeli ve neyin değişmesi gerektiğini araştırmalı.

Bazen ,okuldaki notlar gerçek gelişmeyi göstermeyebilir.Okulda yaptıklarından daha iyisini evde gerçekleştirebilirler.



Sheridan Sharp'ın izniyle tercüme edilmiştir.Sheridan Sharp disleksik bir çocuk annesi ve özel eğitim uzmanıdır.



No comments: