Sunday, April 19, 2009

Dislektik Çocuklar İçin Okul Seçerken Neye Dikkat Etmelisiniz


Yılın bu zamanları aileler çocukları için okul arayışında olur. Doğal olarak bu zor bir süreçtir. Özellikle, özel öğrenme güçlüğü çeken çocuğu olan aileler için bu süreç bir kat daha zorlaşır.

Ne yazık ki Türkiye’de disleksi bilinmemekle birlikte çocuğunuzun özel öğrenme güçlüğü çektiğini okulla paylaşmak ta çocuğunuz açısından bir dezavantaj olabilir. Çocuğunuzun bu özel durumunu paylaştığınız okulun, sizi kabul etmeme riskini de unutmamanız gerek.İşte bu sebeple, biz Türkiye’de öğretmenler ve okulların disleksi konusunda ivedi olarak aydınlatılmaları gerektiğini düşünüyoruz.

Kendi deneyimlerimize dayanarak size okulları ziyaret ederek mümkün olabildiği kadar bilgi edinmenizi öneriyoruz.

*Öncelikle sınıfların çok kalabalık olmamasına dikkat edin. Maalesef ki Türkiye’de bir çok okulun sınıf mevcudu 40 ve 40’ın üzeri.

*Okulun eğitim sistemini öğrenin. Bazı okulların eğitim standardı çok yüksek olabiliyor ve çocuğu çok zorluyor.Günlük verilen ders miktarını öğrenin.

*Okulun eğitim koordinatörü (eğer varsa) ile görüşüp okulun rehberlik servisi ve çalışmaları ile ilgili bilgi alın.

*Eğer öğretmen seçme imkanınız varsa çocuğunuz için seçeceğiniz öğretmenin çocuklarla empati kurabilen biri olmasına dikkat edin.

*Özel okul mu, devlet okulu mu işte bu kararı vermek oldukça zor.Devlet okullarında uygulanan eğitim sistemi oldukça geleneksel.Geleneksel eğitim sistemi disleksi çocukları oldukça zorlamaktadır.Bu çocukların eğitim sisteminde farklı teknikler kullanılmalıdır.Üzülerek söylemek gerek ki Türkiye’de özel ya da devlet olsun bu tarz bir okul bulmak oldukça zor.

*Özel okul seçmeye karar verirseniz, dışardan almanız gereken ekstra destek için de bir bütçe ödemeniz gerektiğini unutmamalısınız(Özel öğretmen, psikolojik destek).Özel öğrenme güçlüğü çeken çocuğunuz için mutlaka ekstra bir destek vermek zorundasınız.

Özel okulların birçoğu dahil olmak üzere okullar böyle bir destek vermemekteler.Size sunabildikleri tek seçenek, çoğu zaman çocuğunuz için alabileceğiniz Kaynaştırma Raporu olabiliyor!!!

Örneğin İngiltere’de disleksilerin rahatça destek alabileceği okullar söz konusu (Dyslexia Friendly Schools).Türkiye’de ise sadece otistikler için okullar bulunmakta.


7 comments:

Çiğdem ÜNLÜ said...

Merhaba,
Ben pedagogumuz ve psikiyatristimizin koyduğu tanıya göre dislektik olan 8 yaşındaki Özgürün annesiyim.1. sınıfta tanı kondu ve Özgür okuduğu devlet okulunda başarısız bir yıl geçirdi..Bu yıl BJK Kolejinde,özel öğretmen desteğiyle bir yıl geçirdi..Birçok şeyi telafi etmesine rağmen halen arkadaşlarından geri durumda..Evde çok sosyal olmasına rağmen okulda başarısızlık duygusundan sanırım; arkadaş lık kurmakta zorlanıyor..Günde 9 saat ders çok ağır gelmeye başladı ve artık kesinlikle çalışmak istemiyor..Okulu sevmiyor.. Sizi bulduğuma o kadar sevindim ki anlatamam..Tebrik ediyorum böyle bir oluşum kurduğunuz için..Dediğiniz gibi bu durum Türkiyede pek bilinmiyor..Özgür aslında çok akıllı ve bir psikolog kadar insan duygularını sezen ve insanı mutlu eden bir çocuk.. Ama dersler ve öğrenme ortamı onu çok zorluyor..Kendine güvenini kaybetmesinden korkuyorum..3. sınıf için yarım günlük bir devlet okulu ve 2. sınıfı tekrarı sizce uygun olur mu?Paylaşırsanız çok sevinirim..Çalışmalarınızda kolaylıklar ve başarılar dilerim.. Çiğdem Ünlü

Betul / Ann said...

Merhaba Çiğdem,

Yorumunu, geçmiş dönem makalesinde olduğu için geç farkettim.

Oğlunun durumunu anlıyabiliyorum.Beraber çalıştığım ve danışmanlık yaptığım bir çok çocuk aynı yorgunluğu yaşıyor.Burda çok dikkatli davranmak gerekiyor.Bu yorgunluğu denetleyebilmek çok önemli.

Oğlunuz için basit bir özel okul veya yarım dönemli devlet okulu ve ek destek doğru olur.
İkinci sınıfın tekrarı konusuna gelince çocuğunuzu görmeden,öğretmenleri ile görüşmeden bir şey söylemek doğru olmaz.Bu kararı okul yöneticileriyle birlikte almak daha doğru olur.

Oğlunuzun, düzenli günlük çalışmalar ile eksik olan yanlarını geliştirebileceğine yürekten inanıyorum.Bu çalışmalarda önemli olan sabır ve istikrardır.

Yuna said...

Dear Ann, Merhaba Betül,

I have just moved to Turkey with my family in time for my eldest to start school. I had a very stong feeling that she would be dyslexic, as her father is and she has been showing signs for a year or so, but now she has started school it is very clear.
I am wondering if there are any special schools or after-school programs which could help her be a happy little girl again and not sob over her piles homework for hours every day.
I admit I can't understand what is going on in her beautiful head, as I have never had any learning difficulties, on the contrary. I am a little lost.
How can I help my little girl?
I live near Nazilli, AYDIN. I speak Turkish but am not yet proficient enough ti dare write in public :)
Thank you so much in advance,

Yuna

Unknown said...

I see that most of the posts are out of date. I wonder if we still can write to get some pieces of advice concerning dislexia and how to deal with it .I am a teacher of a child with dislexia. I teach English as efl

Unknown said...

I see that most of the posts are out of date. I wonder if we still can write to get some pieces of advice concerning dislexia and how to deal with it .I am a teacher of a child with dislexia. I teach English as efl

Unknown said...

Bu blogu açtığınız icin tesekkur ederiz. Benim kardesimde bir disleksi suan 5.sinifa gececek heceleyerek okumaya devam ediyor.temel derslerde cok cok geri kalmis durumda kendiside bir o kadar inat bir cocuk.ortaokul icin okul arayışındayiz aklimiz cok karisti bu durumda çaresiziz cevaplarsaniz sevinirim.iyi günler

Unknown said...

Merhaba,

oğlumun disleksi olduğunu 1. sınıfta tespit ettik. Maalesef çok geç bir tespit olduğu için okulun bitimine 1 hafta var ve okuma yazma öğrenemedi. Şu anda RAM vasıtasıyla özel eğitim alıyor. Avcılarda ona uygun bir okul arıyorum. Bana tavsiye edeceğiniz bir okul var mıdır?