Thursday, April 9, 2009

SINAVDA ÖZEL ÖĞRENME GÜCLÜĞÜ ÇEKEN ÇOCUKLARA EK SÜRE YOK




EK SÜRE YOK

Bu makale Hürriyet’te yayınlanmıştır - 23 Nısan 2008

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl yapılacak olan Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS), Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ve Devlet Parasız Yatılılık (DPY) Sınavları'nda hiperaktif öğrenciye ek süre vermeme kararı aldı.

GEÇEN yıl DPY sınavında, böyle bir mazereti olduğunu Sağlık Kurulu raporu ile belgeleyen adaylara 30 dakika ek süre veren MEB, yeni düzenleme ile hiperaktif öğrencileri tek kişilik salonda sınava alacak. Ek süre uygulamasının suiistimal edilmesinden, insanların rapor ve teşhis için farklı yollara başvurmasından yakınan MEB yetkilileri, Hürriyet'e şunları söylediler: "Ek süre verileceği duyulunca özellikle ilaç firmaları tedavide kullanılan pahalı ilaçları satabilmek için biraz hareketli olan çocuklara böyle teşhis koyduruyor. İlaçlara pirim yaptırıyor. Çocuklar sadece 30 dakika için ilaç yüküne dönüyor. Biz de bu oyunun önüne geçmek için özürlü adaylarımız dışındakilere ek süre vermeme kararı aldık."

ÖZÜRLÜ ADAYLARA ÖNLEMLER MEB, 4 Mayıs'ta yapılacak DPY, 8 Haziran'da yapılacak OKS ve 21-22 Haziran'da yapılacak olan SBS'lere girecek özürlü adaylar için şu önlemleri aldı: "Görme özürlü adaylar; okutman ve yazman eşliğinde tek kişilik salonda sınava alınacak. Şekilli sorulardan muaf oldukları için soru kitapçıkları özel hazırlanacak. Az gören adaylar, özel büyük punto soru kitapçığı ve cevap kağıtları hazırlanacak. Soru muafiyetleri olmayacak. Ortopedik özürlü adaylar, talep ederlerse salon görevlilerinden 1 öğretmen yazman olarak cevap kağıtlarında yardımcı olacak. İşitme özürlü adaylar için işaret dili öğretmeni görevlendirilecek. Ruhsal ve duygusal özdü olan (dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile özel öğrenme güçlüğü) tek kişilik salonda sınava alınacak. Okuma yitimi veya yazma yitimi olan adaylara salon görevlilerinden 2 öğretmen yardımcı olacak."

Unutmamak gerek ki Özel Öğrenme Güçlüğü çeken çocukların okuma ve algılama hızı diğer çocuklara göre oldukça yavaştır.Ve bu çocukların diğer çocuklarla aynı platformda savaşabilmeleri için ek süreye ihtiyaçları vardır.!!!!

(İngiltere ek süre vardir .......)

No comments: