Sunday, November 8, 2009

Dünya Çocuk Kitapları Haftası




Amerikan İzcileri Kitaplık Yöneticileri ilk kez 1919 yılında bir kitap haftası düzenlemeyi önerdiler. Aydınlar, yazarlar, yayıncılar önerinin benimsenmesi için çalıştılar. Bu çalışmalar dünyanın bir çok uygar ülkesinde Kitap Haftası olarak kabul edildi.Türkiye'de Kasım ayının ikinci haftası "Dunya Çocuk Kıtapları haftasi" kutluyor ( Amerika'da Mayıs'de).


Bu haftanın amacı okuma alışkanlığı kazandırmak ve kitap sevgisini arttırmakken genellikle bir formaliteden ileri gidemiyor.


MAALESEF, genellikle okullarımız okuma sevgisini kazandıramıyor. Okullarda kitap okumak; verilen listelerin zorla okutulması ve sınav konusu yaparak not korkusuyla pekiştirilmesi anlamına gelirken bu uygulama okuma ile ilgili beyinde negatif kayıt oluşturuyor. Ve bu yüzden çocukların çoğu kitap okumaktan nefret ediyor.Bu durum dislektik çocukları iki misli zorluyor.


Çocuklara önerilen okuma kitaplarında, çocukların okuma hızı ve seviyesi göz önüne alınmıyor.Genellikle okul yönetimi, çocukların sınıf seviyesine uygun birkaç kitap belirleyip bu kitapların okunmasını ve sınav konusu yapılmasını zorunlu kılıyor.


Maalesef,dislektik olan çocuklar için bu uygulama tam bir kabusa dönüyor.Biz bu çocukların okumayı ve kitapları sevmesi için uğraşırken sistem onları kitaplardan şiddetle uzaklaştırıyor.


Özellikle Dünya Çocuk Kitapları Haftası’nın yaratıcı,heyecanlı ve interaktif bir şekilde kutlanması gerekir.


İşte birkaç öneri;
*Sınıf kapıları kitap kapağı haline getirilebilir.


*Anne veya babalar çocuklara sevdikleri bir hikayeyi okumaları için okula davet edilebilir.


*Bu hafta boyunca kitap kahramanlarının kostümleri ile dolaşılabilinir.


*Kısa bir hikayeyi sınıfta interaktif olarak canlandırabilirler.


Kısaca sadece bu haftayı eğlenceli bir hale çevirebiliriz.


http://www.ecarfoundation.org/

http://www.bookweekonline.com/

No comments: