Thursday, May 13, 2010

Engelliler Haftası


Engelliler Haftası geldi geçiyor bile, disleksi blogda bu haftadan bahsetmemek mümkün değil!

Yaşam bize engellerin sadece fiziksel olduğunu öğrettti.Ama biz yaşarken, engellerin sadece görünen fizik bedende olmadığını öğrendik.

Lakin bunu sadece biz, disleksi çocuklara sahip aileler öğrendik. Bunu öğrenmesi gereken eğitimciler ise durumdan bi haber yola devam ediyorlar.

Türkiye'de, özel öğrenme güçlüğü çeken çocuklar adına yapılan özel bir araştırma bulunmamakta. Elimizde istatistik olarak hiç bir bilgi yokken disleksi olan çocukların durumundan nasıl bahsedebiliriz. Onların gerçekliğine eğitimcileri nasıl inandırabiliriz.

Ve en önemlisi onların da görünmez bir engele sahip olduklarını nasıl anlatabiliriz......

Bu hafta Türkiye'de, Engelliler Haftası nedeniyle bir sürü etkinlik yapılıyor ama bu etkinlikler içinde diskleksi çocukların durumunu anlatan ve sorunlarına çözüm olacak hiç bir etkinlik yok.


Karaman Milletvekili Lütfi Elvan, Engelliler Haftası adına bir mesaj yayınladı:

''Özürlüler Kanunu’nun temel yaklaşımına uygun olarak, bir kişiye özrü nedeniyle ayrımcılık yapılması Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddesine ilave edilerek kanun önünde suç kapsamına alınmıştır. Ayrıca, özürlülerin özürleri gerekçe gösterilerek eğitim ve istihdam gibi haklarının engellenmesinin de ayrımcılık olacağı kanunla düzenlenmiştir.

Bütün bunların yanında toplumun ve bireylerin engellilere bakış açısı da önemlidir. Bir toplumun engellisine acıyarak bakması ve yardıma muhtaç biri olarak görmesi engelli vatandaşlarımızın özgüvenini yitirmesine sebep olur. Bu nedenle onlara acıyarak bakmak yerine, hayata bağlayacak ve kendilerinden bir birey gibi istifade edilmesini sağlayacak imkanları sunmak, insan olarak benliğimize ve insani değerlerimize yakışan bir davranış olacaktır. ''


Lütfi Elvan'ın verdiği bu mesaj, eğitim hayatında yaşadıkları öğrenme engeli dolayısıyla bir çok zorluk çeken disleksi çocuklar için de çok anlamlı.

Niyet ediyorum ki, çok kısa zaman içinde düzenlemeler gerçekleşecek ve özel öğrenme güçlüğü çeken çocuklarımız insani değerlere yakışan bir eğitim alıyor olacaklar.

No comments: