Friday, May 21, 2010

Şimşek Hırsızı




Bu sefer de disleksi blogda size, disleksili bir oğlu olan ve kitaplarının kahramanı da disleksi olan Amerikalı bir yazardan bahsedeceğim.


Amerikalı yazar Rick Riordan, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve dislekisisi olan bir karakter (Percy Jackson) hakkında çok sayıda macera kitabı yazmıştır.

Percy Jackson karakteri ; yazarın oğluna yatmak üzereyken anlattığı hikayelerden doğmuştur. Haley o zamanlar kitap okumayı sevmez ve okuldan nefret ederdi. Fakat Yunan Mitolojisinden çok hoşlanırdı. Babası Rick de onun için,kendi kafasından yarattığı, benzer hikayeler anlatmaya başladı.

Sonuç olarak; bir süre sonra, Haley babasına bu hikayeleri yazmasını önerdi. Böylece Rick Riordan, Percy Jackson ve maceraları hakkındaki hikayelerini yazmaya başladı. (Bu yazıların Harry Potter Kitapları ile bazı benzerlikleri vardır.)


Percy tipik bir kahraman değildir. Hayatında C’nin üzerinde not alamamıştır. Yunan Tanrısı Poseidon’un oğlu olduğunu keşfedene kadar da kendisini başarısız buluyordur.


Percy Jackson karakterinin; yazarın oğlu gibi disleksisi, dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu vardır.


Percy maceranın başında yaptığı hataların bir eksiklik ve zayıflık olmadığını, bunların ;zor durumlarla karşılaştığında kendisi için bir avantaj yarattığını farkeder.


Kelimeleri sayfada karmakarışık gördüğünde , onlarla antik Yunan kelimeleri arasında bağlantı kurar.


Sınıfta otururken onu zorlayan hiperaktivitesi, savaş alanında hiper-duyarlılık olarak onu korur, hayatta kalmasını sağlar.

Rick’in oğlu Haley ‚’’Baba sen bana yüzlerce kitap okudun, bütün kahramanlar mükemmel , hiç birinin ne disleksisi , ne de dikkat eksikliği – hiperaktivite bozukluğu var. Daima mükemmel insanlar , mükemmel bir dünyada , mükemmel işler yaparlar. Percy ise çok kusurlu . Aynı zamanda hem bu kusurlarıyla hem canavarlarla savaşmak zorunda.’’ der.

Rick Riordan derki ;’’Percy’yi disleksili ve ADHD’li yazarak, bu şartlar altındaki tüm çocukların potansiyelini onurlandırmayı seçtim. Farklı olmak kötü bir şey demek değildir. Bazen çok çok yetenekli olduğunun işaretidir. İşte Percy, Şimşek Hırsızı’nda kendi kendine bunu keşfeder.’’

Son zamanlarda Şimşek Hırsızı Uma Thurman ve Pierce Brosnan’ın birlikte oynadığı bir film haline getirilmiştir.

Serinin diğer kitapları da Türkçe olarak Doğan Egmont Yayıncılık tarafından yayınlanmıştır.


Rick Riordan’ın kitapları:

Percy Jackson Ve Olimposlular

Şimşek Hırsızı 1. Kitap
Canavarlar Denizi 2. Kitap
Titan’ın Laneti 3. Kitap
Labirent Savaşı 4. Kitap
Son Olimposlu 5. Kitap


Kitaplar 12 yaş ve üzeri için önerilmiştir. Kitaplar biraz uzun ama yine de okumak isteyeceğinizi düşünüyorum.Gerekirse bu kitabı çocuğunuzla birlikte okuyun ve Percy ile onun ortak yönlerini birlikte keşfedin.



(Kaynak : The Guardian)

2 comments:

kekik said...

İlk fırsatta alıp okuyacağım Can'la! Teşekkürler..

who said...

oğlum da severek okuyor bu 8 kitaptan oluşan bu seriyi. öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerle bende çalışıyorum.