Tuesday, June 29, 2010

İKİNCİ YABANCI DİL


Uzun bir yaz tatili başladı. Bu sürede çalışmalara ara vermek mümkün değil!

Çocuklara tanıdığımız üç haftalık sınırsız eğlencenin sonuna geliyoruz. Bu süre sonunda her çocuğun ihtiyacına yönelik bir yaz programı çıkartmalısınız. İlk haftalar yarım saatle başlayan çalışmalar bir saate kadar çıkarılmalı ve her gün bir düzen içinde yapılmalı.

Türkçe okuma-yazma ve matematik konusunda Disleksi Blog’da yayınladığımız birden fazla çalışma size yön gösterecektir. Ama İngilizce okuma konusunda problem yaşayan disleksi çocuk için önerebileceğimiz güzel bir site var. Disleksi çocukların çoğu ikinci dili öğrenmekte güçlük çeker. Çocuklarımızın çoğu özel okullarda eğitim gördüğü için, ikinci yabancı dili de öğrenebilmeleri için onlara yardımcı olmalıyız.
Tar Heel Reader : Sitede özellikle yeni okumaya başlayan çocuklar için her konuda kitap var. Kitapları on-line okuyabileceğiniz gibi indirebiliyorsunuz da.

Kitapları istediğiniz dilde okuyabiliyorsunuz (Almanca-İtalyanca-Fransızca vs.).Kitaplar çok kolay ve resimli. Özellikle zor okuyan disleksi öğrenciler için hazırlanmış.

Kitapları sesli de dinleyebiliyorsunuz.

İsterse çocuğunuz kendi kitabını da hazırlayabiliyor. Kitap yazma kısmında çocuğunuz kendi ilgisini çekebilecek, basit cümlelerden oluşan bir kitap hazırlayabilir.

Sitenin kullanımı çok kolay.Eğer İngilizce bilmiyorsanız bile çocuğunuza yardım edebilirsiniz.

Siteye girdikten sonra Reading kısmından istediğiniz konuyu belirleyin.

Kitabı İngilizce dışında bir dilden seçmek istiyorsanız en altta dil seçenekleri var önce ordan istediğiniz dili seçin.

Reading kısmından seçtiğiniz konu ile ilgili birden fazla kitap seçeneği önünüze gelecek. İlginizi çeken kitabın üstüne tıkladığınızda kitap okunmaya hazır hale geliyor.

Sol tarafta Speech Control yazan yazının altında kitabı sessiz(silent) okuyabileceğiniz gibi sesli de okumanız için seçenekler sunulmuş. Sesli kitap haline getirmek istediğinizde size kitabı çocuk(child), kadın(woman), erkek(man) sesi seçenekleri veriliyor.

Sitenin size sunduğu bir ayrıcalık daha var. Kitap sayfasının renklerini siz belirleyebiliyorsunuz.

Disleksi Blog için yaptığımız araştırmalar gösteriyor ki disleksi bazı çocuklar beyaz sayfa üzerindeki yazıları okumakta zorluk çekiyor.

Sayfa renklerini değiştirmek için yine sol taraftaki Setup kısmını tıklayın.

Monday, June 14, 2010

YAZ GELDİ




Yaz geldi.Okullar tatil oluyor ve uzun bir tatil bizi bekliyor.Bu tatil bizim için çok önemli .
Disleksi Blog için yaptığımız araştırmalar gösteriyor ki tatiller; disleksi çocukların öğrendiklerini unutmalarına sebeb oluyor.
Tatil süresi arttıkça, bilgi kayba uğruyor.Eğer bilgi düzenli işlenmezse eksilmeye başlıyor.Ve tekrar geri kazanımı oldukça uzun bir süre alıyor.

Türkiye'de yaz tatili üç ay ve bu süre bilginin kaybolmasına sebeb olacak kadar uzun.Zorlu bir okul döneminden çıkan disleksi çocuğun ailesi , bu süre boyunca kendi de her şeyi unutmayı tercih ediyor.
Onlara hak vermeyi çok isterdim lakin bu dinlenme süresini üç aya yaydıklarında çocuklarına verdikleri zararı da unutmamak gerek.

Ben çocukların zorlu bir yıl sonunda yaz tatiline çıkışını, toprağın nadasa bırakılmasıyla özdeş tutuyorum.
Sadece bu süreyi çok dikkatli ayarlamak gerek.

İlk yirmi - yirmibeş gün tatil yaptıktan sonra günlük bir saat çalışmalara geri dönmek, gerekirse on günde bir, iki-üç gün çalışmalara ara vererek devam etmek çok önemlidir.
Çocuğun eksik olduğu yönleri belirlenip çalıma bu yönleri geliştirme üzerine yapılmalıdır.Örn.yazı hataları ,dört işlemde eksiklik,problem çözememek ya da okuma problemleri...
Çalışmalar bu eksikleri tamamlamak üzere olmalıdır.


Çok yorulan çocukların da, annelerinin-babalarının da dinlenmeye ve eğlenmeye ihtiyaçları var.

Sadece günde bir saat kuralını unutmamak şartıyla =)


HEPİNİZE GÜNEŞLİ HARİKA BİR YAZ DİLİYORUM

Wednesday, June 2, 2010

Yeter,onlar bizim çocuklarımız yaşamak onlarında hakkı !




Türk Eğitim Derneği'nin, "Ortaöğretime ve Yükseköğretime Geçiş Sistemi" araştırması

Türk Eğitim Derneği’nin yaptığı bir araştırma, özellikle öğrenmede zorluk çeken öğrencilerin durumunu gözler önüne seriyor.
Öğrenmede güçlük çeken öğrencilerin, sınıf içinde ikinci sınıf vatandaş konumuna geldiğini bilen biz ebeveynler için bu araştırma çok ta şaşırtıcı değil.

Öğrencilere göre, öğretmenler başarılı olacak çocuklarla daha fazla ilgileniyor: İlköğretimde öğrencilerin yüzde 36’sı öğretmenlerinin başarı düzeyi yüksek öğrencilerle daha çok ilgilendiklerini, yüzde 6’sı öğretmenlerinin SBS’de başarılı olmayacağını düşündükleri öğrencilerle hiç ilgilenmediklerini düşünüyor.”

Özel Öğrenme Güçlüğü çeken çocukların da başarısız grupta yer aldığını düşünürsek, bu araştırma disleksik öğrencilerin sınıf içindeki durumlarını çok net olarak anlatıyor.

’Öğrenciler okuldaki derslere harcadıkları zamana eşdeğer bir zamanı sınava hazırlık için harcıyor. 6, 7 ve 8’inci sınıf öğrencilerinin yüzde 44’ü haftada 10 saatten daha fazla bir süreyi dershanede geçiriyor. 12’inci sınıf öğrencilerinin yüzde 42’si dershanede haftada 15 saatten fazla ders alıyor, yüzde 43’ü ise günde 3-4 saatten fazla sınava hazırlık çalışması yapıyor.’’

Dershane gerçeği ise bütün çocuklar için tam bir kabus. Lakin bu gerçek Özel Öğrenme Güçlüğü çeken çocuklar için anlatılmaz bir duruma dönüşüyor. Onların 5 kat daha çok yorulduğunu düşünürsek bu çalışmanın onlara fayda yerine zarar vereceğini anlamak çok ta zor olmaz. Aynı zamanda okuldaki eğitime benzeyen bir teknikle konuların tekrarı ve kalabalık sınıflar bize ilerlememizde hiçbir destek vermez. Dershaneye gideceklerse seçim konusunda dikkatli olmak gerek. Butik dershaneler (2-3 kişi- aynı seviyede) seçilmeli. Dershane, çocuğun öğrenme ile ilgili yaşadığı sıkıntılardan haberdar olmalı ve bu konuda deneyimli öğretmenleri çocuklara yönlendirmeli.

Kaynak : Hurriyet IK 30 Mayıs 2010


Bellek Haritası



HAFIZA VE BEYİN ...

Disleksi blogda öğrenme güçlüğünün ne olduğunu bahsederken her şeyin beyine bağlı olduğunu ve beynin çalışmasındaki farklılığın bu problemi yarattığını da öğrendik.
Size beynin çalışması hakkında güzel bir animasyon sunuyoruz.

National Geographic internet sayfası Bellek Haritası isminde güzel bir flash animasyon ile beynimizi bize görsel olarak anlatıyor.


Aşağıdaki linke girip Multimedyadan Bellek Haritasına ulaşabilirsiniz.(Ya da Google'a girip National Geographic Bellek Haritası yazın.)

www.nationalgeographic.com.tr/ngm