
İlkokulun son safhalarında disleksi tanısı konulan çocukların ,yarıdan azı başarılı bir gelişim gösterirken , erken dönemde teşhis edilen çocukların çoğu kendi akranları ile aynı seviyeye taşınabilmektedir.Eğer tanının konması orta okula kadar gecikirse iyileştirme yüzdesi %10-15’lere düşmektedir.
Konu ile ilgili link
Downloadable factsheets No 19- Understanding Dyslexia - Prof Singleton - page 8
http://www.lucid-research.com/researchmain.htm
Prof.Singleton’ın yazdıklarını okurken problemin erken teşhis edilmesinin ve bunun için harekete geçilmesinin önemini birkez daha farkettim !!!
*Kızınızın veya oğlunuzun disleksi olabileceğine dair herhangi bir şüpheniz var ise hemen bir uzmana başvurun !!
*Bazen öğretmenler sizin endişelerinizi, fazla kuruntulu bir anne olduğunuzu düşünerek ciddiye almayabilir ama benim tavsiyem kendi sezgilerinizi dinleyerek çocuğunuzu bir psikoloğa götürüp kapsamlı bir değerlendirmeden geçirin.
*Bir sonraki aşama, çocuğunuza uygun desteği sağlamak için okul ile birlite bir yol haritası çizmektir.
*Büyük bir olasılıkla ,çocuğunuza yardım edebilmek için, haftada enaz iki kere profesyonel birini görmeye ihtiyacınız olacaktır.
*Problem; Türkiye’de, disleksi ve diğer öğrenme güçlüklerinin, aileler ve öğretmenler tarafından çok az anlaşılıyor olması ve çoğu çocuğa eğitim dönemlerinin oldukça geç bir devresinde tanı konulmasıdır ( veya daha da kötüsü hiç tanı konulmamasıdır !!
*Singleton’un belirttiği gibi geç teşhis , çocuğu kendi akranlarının seviyesine taşımak için daha az şansınızın olduğu anlamına gelmektedeir
*Türk çocuklarının sadece %30’u okul öncesi eğitimine gitmektedir.Diğer ülkelerde örneğin İngiltere’de daha çok çocuk okul öncesi eğitimine gitmekte ve Türkiye’de ki çocuklardan 1 yıl erken okula başlamaktadır.
*Aynı zamanda, Türkiye’de erken teşhis testleri bulunmamaktadır.Bunun sonucunda da çok sayıda çocuk yeteri kadar erken toparlanamamakta( veya iyileşememekte ) ve çoğuna da hiç teşhis konulamamaktadır ki bu çok daha rahatsız edici bir durumdur.
*Ne yazık ki, siz çocuğunuzun disleksi olduğunu teşhis etseniz bile Türkiye’de bu alanda bilgisi olan profesyonel bir öğretmen veya psikolog bulmak oldukça zor.