Tuesday, March 30, 2010

YAZIM HATALARI



Disleksi bir çocuk kelimelerin şifresini çözmekte problem yaşar. Ve seslendirilen kelimeleri yazarken yanlış harf, eksik harf ya da ters yazma gibi sorunlarla başa çıkmaya çalışır.

Disleksi blog için yaptığımız bu çalışma, çocukların yazma ile ilgili problemlerini büyük ölçüde rahatlatacaktır.

Unutmayın ki yapılan çalışmaların uzun süreli hafızaya kaydedilmesi için, 7 kere ve farklı tekniklerle tekrar edilmesi gerek.

Bu çalışmayı, günde en fazla 15 dakika ve her gün düzenli olarak yapın. Aşağıda sunduğumuz farklı çalışma tekniklerinden her gün bir ya da ikisini kullanın.


Bu çalışmaya öncelikle çocuğunuzun sıklıkla, yazmada problem yaşadığı 10 kelimeyi belirleyerek başlayın.

* Kelimeleri kullanarak kâğıdın sol tarafına kelimeyi yazdıktan sonra aynı sıraya kelimenin harflerini parçalayıp aralarına farklı harfler koyun. Çocuğunuz bu karmaşanın içinden kelimenin harflerini (2 kere) bulup daire içine alsın. Ve sonundaki noktalı kısma kelimeyi yazsın.

Örn.:

Tren stpokljthjyouersccdbemkllnmdgtbhjkrbnazğfgyeışlpnkl …………..

*Aynı kelimelerle farklı bir çalışmaya geçin. Bütün bu çalışmaları aynı kelimeler ile yapmak öğrenmeyi pekiştirecektir Bu yüzden her grup kelime için her çalışmayı yapın.

Bu çalışmada aşağıdaki örnek gibidir. Çocuğunuz verilmeyen kelimeleri doldurmalıdır.

Örn; Tren t_ en, _ _en ,t_ _n, t _ _ _

*Yine aynı kelimeleri sol tarafa yazdıktan sonra kelimeyi oluşturan harflerin yerlerini değiştirerek ve farlı sıralara gelecek şekilde sağ tarafa yazın. Ve çocuğunuz bu iki sütundakileri birleştirsin.

Örn.;

Tren (rumğay)
Yağmur (rnte)


*Kelimeleri küçük kartonlara ikişer kere yazın ve size ve çocuğunuza paylaştırın. Sonra siz içinden birini ortaya atın. Çocuğunuz elindeki 10 karttan aynısını bulup yere atsın.(Bu kartonlar için kırtasiyeden boş kartvizitlik alabilirsiniz).

*Düz bir kâğıdı cetvelle 6 sütuna ayırın ve en sol sütuna bu kelimeleri yazın. Sonra kelimelere bakın, okuyun ve kelimeleri kapayıp siz söyleyin çocuğunuz yazsın. Her sütun bir günü temsil eder. Bu çalışmayı aynı kelimelerle 5 gün tekrar edin. Hala problem yaşadığı kelimeler varsa onları bir sonraki çalışmaya dâhil edin.

*Son olarak bu kelimeleri cümle içinde kullanmalarını isteyin.

Sadece bu çalışmayı yaptığınız kağıtları dosyalayın ve 4-5 hafta sonra aynı kelimelerle küçük bir test yaparak hafızada kalıcılığını kontrol edin.



No comments: