Thursday, April 1, 2010

VETforall - AB Projesi


VETforall - AB Projesi

Proje adı : Mesleki ve Teknik Öğretim Kurumlarında ve işletmelerde öğrenme güçlüğü yaşayan bireylerin eğitimi.

Avrupa Birliği, Hayatboyu Öğrenme Programları kapsamında, LdV Ortaklık Projeleri, 2008 yılı başvuru döneminde, Antalya Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi koordinatörlüğünde hazırlanan VETforAll adlı proje etkinlikleri tamamlanmış olup, final raporu, proje koordinatörü Mustafa Tahtabaş tarafından hazırlanmıştır.

Projeye katılan yerel ortak kurumlar:
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası,
Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü,
Antalya Büyükşehir Belediyesi-Yaygın Eğitim Şube Müdürlüğü’dür.

Proje konusu; mesleki ve teknik eğitim kurumlarında ya da işletmelerde, zihinsel yetenekleri normal sınırlar içinde ya da üstünde olmakla birlikte, farklı nedenlerden dolayı öğrenme sorunları yaşayan bireylerin, öğrenme güçlüklerinin çeşitli yöntemlerle tespit edilip, bunları aşabilecek yöntemler geliştirmeyi hedeflemektedir.

Projenin Avrupa ortakları olarak, Almanya ve Hollanda’dan mesleki eğitim kurumları yer almıştır. Projemizle ilgili çalışma ziyaretleri, 25-29 Kasım 2008’de Almanya-Berlin’de, 9-16 Mayıs 2009’da Hollanda Maastricht ve Eindhoven’da yapılmış olup, final programı, 11-16 Ekim 2009’da Antalya’da gerçekleştirilmiştir. Projenin yurt dışında yapılan programlarına, 4 ortak kurumdan 7 kişi katılmış olup, toplam 9 hareketlilik yapılmıştır.

Projenin faaliyetleri özet olarak şunlardır:

-Mesleki eğitimdeki bireylerin, öğrenme güçlüklerinin çeşitli yöntemlerle belirlenmesi için çalışmalar yapılmış, konuyla ilgili olarak, uzman kişilerce çeşitli anketler oluşturulmuştur.

-Üç ayrı ülkeye karşılıklı hareketlilik yapılarak, konuyla ilgili uygulamaların paylaşımı sağlanmıştır.

-Proje sonrası ortak kurumlar arası iş birliği güçlenmiştir. Konuyla ilgili görüş alış verişi ve değişik proje çalışmaları devam etmektedir.

-Proje sonuçlarının çeşitli yöntemlerle ve internet sitesi
www.vetforall.org.tr oluşturularak yaygınlaştırılması yapılmaktadır. Bu sitede, proje faaliyetleri, sonuçları ve çıktıları hakkında geniş bilgiler verilmiştir.

Proje sonuçları ayrıca, okul internet sitesinde yayımlanmaktadır.

http://www.antalyaeml.k12.tr/


Bu tarz çalışmalar, eğitim hayatında problem yaşayan gençler ve onları yetiştiren öğretmenler için çok fazla önem taşıyor.


Çok değil, bundan bir kaç sene önce eğitim sektöründekilerin özel öğrenme güçlüğü hakkında en küçük bir bilgisi dahi yoktu.Şimdi ise öğrencilerin başarısızlık nedenlerini belirleyebilecek formlar ve listeler sunuluyor.

Özellikle orta ve lise dönemine gelmiş ve başarısızlığının sebebi tam olarak belirlenmemiş öğrencilere okul yönetimi(rehberlik birimi-sınıf öğretmeni)bu testleri kolayca yapabilir ve çocuğa bir yol gösterici olabilir.

Bu testleri her eğitimci kolayca uygulayabilir.Testleri www.vetforall.org.tr'dan indirebilirsiniz.

Ne yazık ki, elimizde çocuğun özel öğrenme güçlüğü yaşayıp-yaşamadığını belirleyecek bir sürü test varken durum belirlendikten sonra nasıl bir eğitim verileceği hangi tekniklerin uygulanacağına dair en küçük bir bilgi bulunmamakta.
Bu çocukların okul sistemi içinde nasıl değerlendirileceği,hangi sınavlara,hangi ödevlere tabii tutulacağı da tam bir karmaşadır.

Hatta yasal olarak(kaynaştırma statüsü) belirlenmiş haklarını bile okul sisteminden alamayan bir sürü öğrencimiz olduğunu da unutmamak gerek!!!





1 comment:

ferzane said...

size nerden ve nasıl ulaşabilirim. disleksi konusunda ciddi sorunlarım var ve 17 yaşında olduğum için eğitim alamıyorum. lise hayatımda bu yüzden heran bitebilir.